gyermekcipo.hu

Minden ami gyerekcipő

Friss topikok

Milyen a jó gyerekcipő? 2.

2008.04.13. 18:53 - gyermekcipo

A csecsemők járási reflexszel születnek, de a valódi járás csak később, 9-15 hónapos korban alakul ki. Az első bizonytalan lépések után egyre magabiztosabban járkálnak, szaladnak, majd futnak, ám nem mindegy, hogy ilyenkor mi van a lábukon.

A szakemberek véleménye megoszlik arról, hogy a kisgyereknek mikor kell cipőt húzni a lábára. A legelterjedtebb vélekedés szerint ha a gyerek izomzata és izületei elég fejlettek ahhoz, hogy járjon, akkor a mindenféle tartóelem, támaszték és cipő nélküli „használat” során tovább erősödnek. Egészséges, ha fűben, kavicson, homokban, földes talajon mezítláb jár. Ha cipőt húzunk a kicsire, fontos, hogy a lábbeli talpa ne csússzon, és nyújtson védelmet az időjárás és a talaj viszontagságai ellen. Használt, kitaposott cipőt nem szabad a gyerekre adni, mert minden gyermek lábfejlődése más, így egy használt cipő egészségtelen helyzetbe kényszerítheti lábukat.
A legfontosabb, hogy hat éven aluli gyerekre ne adjunk olyan papucsot, szandált – akármilyen is az éppen aktuális divat –, aminek nincs kérge, ugyanis a gyermekcipő egyik feladata, hogy tartsa a sarkat és megakadályozza a befelé fordulását. A gyerek cipője ne legyen se kicsi, se nagy. A lábnak a megfelelő fejlődéshez és a jó talajérintkezéshez megfelelő méretű cipőre van szükség. Meg kell mérnünk a gyerek lábát és ehhez 0,5-1 cm-t hozzáadni, hogy járás közben a gyerek lába kényelmesen tudjon mozogni a cipőben. Cipőpróbánál ezt úgy is megállapíthatjuk, ha mutatóujjunkat a gyerek sarkánál bedugjuk a cipőbe – ha éppen, szűken befér, akkor jó a méret. Fontos, hogy a cipő orra elég magas legyen, hogy kellő mozgásteret biztosítson a lábujjaknak.

Kifejezetten káros a gyerekcipőbe eleve beépített lúdtalpbetét, amely megemeli a hosszboltozatot, mert így elkényelmesíti, gyengíti ezeket az izmokat. A gyerekcipőben lehet viszont lágyékbetét, amely a sarok és a bütyökrész között található. Ez a két végén támaszkodó, rugalmas híd ugyanúgy nem emeli meg a hosszboltozatot, ahogy a talpbélések és ujjkapaszkodók sem. A gyerekcipő talpa akkor jó, ha könnyű és hajlékony. A vastag talpú nehéz cipők a járást is elnehezítik és bizonytalanná teszik. Csak olyan gyerekcipőt válasszunk, amelyben minden felületen és minden időjárási körülmény között magabiztos és stabil a járás. A gyerekek lába hajlamos az erős izzadásra, ezért csak természetes anyagú, jól szellőző cipőt válasszunk, és persze arra is figyeljünk oda, hogy az átmeneti és a téli cipő vízálló legyen.

www.activia.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekcipo.blog.hu/api/trackback/id/tr88423978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása