A korszerű gyermekcipő

2008.04.15. 17:01 - gyermekcipo

A gyermekek lábbelijének fontos feladata, hogy az egészségesen született emberpalánták lábmunkáját segítse, ne pedig hátráltassa, amint az sok esetben tapasztaljuk. A különböző iskolaorvosi rendeléseken azt látjuk, hogy a legtöbb statikai lábbetegség kisgyermekkorban kezdődik, és mire a gyermekből felnőtt lesz, lába deformálódik. Világstatisztikák szerint a 10-16 éves lányok fele a divatos és nem egészséges divatlábbeliknek köszönhetik lábelváltozásaikat. Ha a gyermek egészséges csontokkal, izomzattal születik, fejlődését, növekedését a természetes mozgás, a megfelelő talaj és a jó cipő biztosítja.
  A fejlődő csecsemő lábujjainak mozgása erőteljes, gyakran áll lábujjra, és sarkát sokszor felemeli a talajtól. A kisdedeknek készített tipegőknél ezeket a mozgásokat mindig szem előtt kell tartanunk, és a csecsemő, majd a kisgyermek lábainak, lábujjainak mozgását első cipője nem akadályozhatja. A kisgyermek lábán az első 1-2 évben még nem találunk hosszboltozatot. Ez az aktív mozgás, járás következtében alakul ki. A gyermekeknek (1 évestől a serdülőkorig) egészségileg helyesen gyártott cipők szerkesztésének feltétele a jó kaptafa. A láb funkcióját segítő cipő kaptafájának lényeges része a sarok és az előrész kiképzése. A jó kaptafára készült gyermekcipőnek három része van: a sarok felépítése, a középrész és a cipő előrésze. A cipő csak akkor felel meg funkciójának, ha alkalmas a láb egészségének a megóvására.
Lényeges, hogy a cipő hátsó része jól tartsa a gyermek sarkát függőleges helyzetben, megfelelően erős kérge legyen, hogy ne engedje a sarkat befelé fordulni, mert akkor lúdtalp alakulhat ki. A belülről kifelé döntött sarokrész, a belül előrevezetett kéreg alkalmas a sarok stabilan tartására. A cipő középrészeinek a feladata az, hogy ne engedje a talp saját izmait kinyúlni, és jól tartsa a gyermekláb középrészét.
Orvosi szempontból helytelen a beépített betét, hiszen az elgyengíti a jó izmú gyerekek lábát, és azoknak sem jó, akiknek az orvos egyénileg készített betétet rendel.

www.hazipatika.com

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekcipo.blog.hu/api/trackback/id/tr59426819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása